فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1401)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پارسای، محمد قربانی، محمد جوانمرد صفحات 11-36

     اشتیاق بشر برای آگاهی از آینده سابقه ای به اندازه عمر بشر دارد. به عنوان مثال، پیشگویان و کاهنان همواره تلاش داشتند به نحوی پاسخگوی این اشتیاق در نزد خاص و عام باشند. اگرچه همیشه آینده پژوهانی وجود داشته اند که به آینده و شیوه های بهتر درک تغییر می اندیشیدند، ولی زمان شکل گیری رشته آینده پژوهی که ماهیتی کاملا بین رشته ای دارد، در خلال جنگ جهانی دوم و دوران پس از آن بود. جهان معاصر در آستانه تحولات دگرگونی های شگرفی است. هوشمندانه ترین رویکرد انسان ها و جوامع، آماده شدن برای رویارویی با رخدادهای غیر قابل پیش بینی و رفتن به پیشواز آینده است. محیط آینده، محیطی پیچیده و مملو از عدم قطعیت ها (اعم از عدم قطعیت های بحرانی، عدم قطعیت های ادواری، روندهای نوظهور و شگفتی سازها) است. پلیس همانند سایر سازمان ها برای مواجهه با این عدم قطعیت ها نیازمند چشم انداز سازی و رسیدن به الگوی مناسب است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای بوده است. سوال اصلی مطرح شده در مقاله حاضر این است که سیر تکاملی ناجا در طراحی معماری آینده بنا بر اندیشه های امام (ره) و رهبری چیست و به کجا ختم می شود؟ و در پاسخ به این سوال می توان گفت سیر تکاملی ناجا در معماری آینده، حرکت در مسیر اندیشه های امام و تدابیر مقام معظم رهبری است که این دو به عنوان پیشران های شتاب دهنده و موثر در تبدیل معماری آینده ناجا به الگوی مناسب که همان رسیدن به سند چشم انداز 1404 و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است، یاری دهنده هستند.

    کلیدواژگان: معماری ناج، آینده پژوهی، امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، سند چشم انداز
  • فریبا شایگان، ناهید حسینی صفحات 37-64
    مقدمه

    یکی از جنبه های مهم اداره یک سازمان که تاثیر فراوانی بر عملکرد سازمان دارد، وجه اقتصادی آن است. هر سازمانی باید برنامه و نحوه مدیریت اقتصادی خود را ترسیم و براساس الگوی خاص خود به پیشبرد اهداف سازمان بپردازد و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هم مانند هر سازمان دیگری برای مدیریت اقتصادی خود نیز به الگو دارد که این مقاله به ارایه الگوی اقتصادی پیشنهادی برای ناجا پرداخته است.

    روش

    این تحقیق با رویکرد کیفی و روش تحلیل تماتیک انجام شد، جامعه پژوهش خبرگان کلیدی برون سازمانی مرتبط با موضوع اقتصاد مانند اساتید دانشگاه ها و شاغلین مرتبط با موضوع در ستاد کل نیروهای مسلح و سپاه و خبرگان درون سازمانی مطلع از مباحث اقتصادی در ناجا از جمله مطلعین شاغل در طرح و برنامه و بودجه ناجا، بنیاد تعاون، آماد و مهندسی، نیروی انسانی بودند که بصورت هدفمند مبتنی بر معیار و در حد اشباع نظری (25 نفر) انتخاب و با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته الگوی مورد نظر استخراج شد. روایی پژوهش با معیار باورپذیری و پایایی آن با معیار اطمینان پذیری بررسی و تایید شد.

    نتایج

    از کدگذاری نظرات 8 بعد مصرف، تولید، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی، مدیریت صحیح، عدالت، کنترل و نظارت، جلب مشارکت مردم،16 مولفه و 113 شاخص استخراج شد،

    یافته ها

    علاوه بر ارایه الگو، راهکارهایی برای اقتصاد ناجا در دو جنبه کاهش هزینه ها و افزایش درآمدزایی در ناجا در ابعاد هشت گانه مصرف، تولید، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد مقاومتی، مدیریت صحیح، عدالت، کنترل و نظارت، جلب مشارکت مردم با اولویت بندی براساس معیار ضرورت و امکانات موجود برای اجرایی شدن آن داده شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد ناجا، بیانات اقتصادی مقام معظم رهبری، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان
  • حسین فتح آبادی صفحات 65-84

    امروزه پیچیدگی و پویایی بخش غیرقابل انکار محیط سازمان هاست. تیوری قابلیت های پویا که به منظور پاسخ گویی هر چه بهتر به این تغییرات محیطی ارایه شده است، جایگاه مهمی در ادبیات مدیریت استراتژیک پیدا کرده است. اگر چه نقش رهبری در سازمان ها بیش از پیش مورد توجه قرار می گیرد، پژوهش های کمی به تاثیر نقش رهبران و سبک رهبری ایشان در پیشبرد استراتژی های سازمان و توسعه قابلیت های پویا پرداخته اند. رهبری تحول گرا به عنوان یکی از سبک های رهبری شناخته می شود که تاثیر مهمی در انگیزش کارکنان و ارتقاء سطح عملکرد و رضایت شغلی آنان ایفا می نماید. لذا تحقیق حاضر به شناسایی تاثیر سبک رهبری تحول گرا در توسعه قابلیت های پویای سازمان می پردازد. اقدامات رهبری تحول گرا این امکان را به سازمان می دهد تا به هنگام رقابت در یک محیط متلاطم و غیر قابل پیش بینی عملکرد خود را ارتقاء دهند. این پژوهش که از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه چند عاملی رهبری برنارد باس و بروس آوولیو بهره گرفته شده است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان برای جوامع محدود استفاده شده است و تعداد 123 پرسشنامه از کارکنان سازمان جمع آوری گردید. تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel انجام پذیرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که رهبری تحول گرا (شامل ابعاد انگیزش عقلایی، احساسی، ترجیحات فردی و تاثیرات مطلوب ویژگی ها و رفتار) بر توسعه قابلیت های پویای سازمان تاثیر مثبت و معناداری دارد. بر این اساس مدیران سازمان ها لازم است برای توسعه قابلیت های پویای سازمان بیش از پیش سبک رهبری تحول گرا را مورد توجه قرار دهند و با بکارگیری روش های مناسب نسبت به تقویت آن در سازمان فعال وکوشا بوده ودر راستای این حوزه گام های موثر تری را بردارند واقدامات مرتبط را انجام نمایند.

    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، پیش آیند ها، رهبری تحول گرا
  • جواد معدنی صفحات 85-112

    تسهیم دانش یکی از مهمترین و اساسی ترین رویکردهای مدیریت دانش در سازمانهاست که در عصر کنونی پیشرفت ها و تحولات چشمگیری را به عمل آورده است. سازمان های پلیس نیز از این امر مستثنی نبوده و نیاز است تا نظام ها و مکانیزم های تسهیم دانش خود را بگونه ای ترتیب دهند که توسعه و تحول آینده پیش روی شان را رقم بزنند. هدف تحقیق حاضر، بررسی نقش مهم و حیاتی پویایی تسهیم دانش در توسعه و تحول سازمان های پلیس در عصر حاضر (هزاره سوم) است که با استفاده از جدیدترین الگو به بررسی این مهم می پردازد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش تحقیق پیمایش، به بررسی موضوع می پردازد. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان تحقیقاتی و دانشگاهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هستند که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای جهت پاسخگویی به سوالات پژوهش انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهند که مولفه "اعتماد بین فردی" مهم ترین عامل پویایی تسهیم دانش در ایجاد توسعه و تحول در سازمان های پلیس است. از نتایج تحقیق حاضر می توان به نقش مهم و اساسی مولفه های پویایی تسهیم دانش در توسعه و تحول سازمان های پلیس اشاره کرد که می تواند در زمینه انتقال و اشتراک دانش به صورت فردی، بین فردی، تیمی، سازمانی و بین سازمانی در سازمان های پلیس موثر باشند و بر انگیزه افراد و در نتیجه پویایی تسهیم دانش تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، مدیریت دانش، توسعه و تحول سازمانی، ناجا
  • مروارید شجاعی، تورج مجیبی میکلائی، علی مهدی زاده صفحات 113-146

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل توسعه یافته ارزیابی عملکرد با رویکرد کارت امتیازی متوازن در پلیس 110 تهران بزرگ انجام شده است که در این راستا حوزه های مختلف فعالیت ستاد جهت تبیین ابعاد توسعه پایدار مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف، ستادی؛ از نظر ماهیت و روش، توصیفی (پیمایشی) و از نظر روابط بین متغیرها جزو مطالعات همبستگی است. جامعه آماری تحقیق دو گروه از افراد را شامل می شد، گروه اول؛ اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی وگروه دوم؛ معاونان، و مدیران و کارشناسان ارشد پلیس 110 تهران بزرگ بودند که به ترتیب از طریق نمونه گیری گلوله برفی و خوشه ای انتخاب شدند. حجم نمونه برای اعضای هیات علمی براساس کفایت داده ها 15 نفر و برای معاونان و مدیران، براساس فرمول کوکران 196 نفر برآورد گردید. در این تحقیق جهت گردآوری داده ها دو ابزار مصاحبه های نیمه ساختاریافته (داده های کیفی) و پرسشنامه های محقق ساخته (داده های کمی) مورد استفاده گرفت نتایج حاصل از آزمون ها نشان داد: اولا مولفه های ارزیابی عملکرد با رویکرد کارت امتیازی متوازن که شامل؛ حوزه مالی، حوزه مسیولیت اجتماعی، حوزه فرایندهای ساختاری، حوزه رشد و یادگیری و حوزه ارباب رجوع در پلیس 110 تهران بزرگ به ترتیب دارای بالاترین اهمیت بوده و ثانیا این مولفه ها نقش موثری در سنجش و برآورد مولفه های توسعه پایدار در پلیس 110 تهران بزرگ دارند. بر این اساس می توان نتیجه گرفت با ارتقا حوزه های ارزیابی عملکرد در پلیس 110 تهران بزرگ، فرایند توسعه پایدار بهبود و ارتقا یافته مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رویکرد کارت امتیازی متوازن، توسعه پایدار، پلیس 110 تهران بزرگ
  • شاهرخ افتخاری، زهرا پورزمانی صفحات 147-184

    استقرار حسابرسی داخلی در بخش عمومی می تواند علاوه بر تعیین مسیر و نقشه راه برای دستیابی به سطح بالاتر از عملکرد اثربخش، ترسیم کننده گام های لازم برای رشد و بهبود منظم فعالیت حسابرسی داخلی باشد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه الگویی برای حسابرسی داخلی در بخش عمومی می باشد.به منظور دستیابی به هدف یاد شده، ابتدا مبانی نظری و پیشینه پژوهش های مربوط به حسابرسی داخلی استخراج و قوانین و مقررات مربوطه، مطالعه و مصاحبه با 16نفرازخبرگان ابعاد ، مولفه ها و شاخص های الگوی حسابرسی داخلی تعیین گردید، سپس از طریق نظرخواهی از 165 خبره وکارشناسان همراه با به کار گیری روش دلفی فازی، اجماع نظر آنها کسب شد. در نهایت بر اساس اجماع نظر خبرگان پژوهش، الگوی کارکردهای حسابرسی داخلی در بخش عمومی ایران مبتنی بر 5 بعدو 14 مولفه تدوین گردید. ابعاد و مولفه های مربوط به الگو، عبارت اند از الف) بعد مسیولیت پاسخگویی و گزارشگری مالی مشتمل بر مولفه های 1) مسیولیت پذیری و پاسخگویی نسبت به حیطه وظایف؛ و 2) گزارشگری مالی اثربخش و قابل اتکاء؛ ب) بعد اطمینان بخشی فرآیندها و عملیات، مشتمل بر مولفه های 1) تدوین راهبردهای مناسب جهت دسترسی کامل به اطلاعات و 2) رعایت قواین، مقررات و ضوابط انجام فرآیندها؛ پ) بعد ساز و کارها و فرآیندهای مشاوره ای شامل 1) روابط مستمر و اثربخش با کمیته حسابرسی، 2) استقلال حسابرسی و 3) ساز و کار پیشنهاد بهبود فرآیندها؛ ت) بعد ارزیابی کنترل های داخلی شامل 1) کنترل داخلی و مدیریت ریسک،2) نظارت مالی، عملیاتی و قوانین و مقررات3) همکاری با ارگان های نظارتی و 4) توسعه فعالیت های حسابرسی داخلی ؛ ث) ارتباط ابعاد حسابرسی داخلی و گزارشگری نتایج شامل مولفه های1) آموزش مدیران ارشد اجرایی و مالی، 2) ایجاد و توسعه زیرساخت ها و 3) تهیه و تدوین بسته های راهنما.نتیجه این مطالعه نشان می دهد که حسابرسان داخلی مسیولیت های نظارتی را ایفا می کنند، کنترل های داخلی را بهبود می بخشند، به مدیریت در مورد سیاست های مدیریت ریسک مشاوره می دهند، اطمینان می دهند که سازمان از مقررات پیروی می کند و گزارش مالی با کیفیت ارایه می کند.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، بخش عمومی، دلفی- فازی
|
  • reza parsay, MOHAMMAD GHORBANI, Mohamad Javanmard Pages 11-36

     The contemporary world is on the verge of dramatic transformation. The smartest approach for humans and societies is to prepare for unpredictable events and to welcome the future. The future environment is a complex environment full of uncertainties (including critical uncertainties, periodic uncertainties, emerging trends, and surprises). The police, like other organizations, need to create a vision and achieve a proper model to face these uncertainties. The method of the present research is descriptive-analytical and the method of data collection is through library studies. The main question raised in this article is what is the evolution of NAJA in designing future architecture according to the ideas of Imam (ra) and leadership and where does it end? In response to this question, it can be said that the evolution of NAJA in future architecture is a move in the direction of Imam's thoughts and the measures of the Supreme Leader, which are two accelerators and effective drivers in transforming the future architecture of NAJA into a suitable model. They are helping the 1404 vision document and the Iranian Islamic model of progress.

    Keywords: NAJA A rchitecture Futurology, Imam Khomeini, Supreme Leader Vision, Document NAJA Architecture
  • fariba shayegan, nahid hosseini Pages 37-64
    Introduction

    One of the important aspects of running an organization that has a great impact on the performance of the organization is its economic aspect. Each organization should draw its own plan and method of economic management and advance the goals of the organization based on its own model, and the Disciplinary Command of the Islamic Republic of Iran, like any other organization, has a model for its economic management. Paid.

    Method

    This research was conducted using a qualitative approach and thematic analysis method. Among the informants working in the NAJA plan, program and budget, the Cooperative, Preparedness and Engineering Foundation, were manpower who were purposefully selected based on criteria and theoretically saturated (25 people) and the model was extracted using a semi-structured interview tool. The validity of the study was evaluated by the reliability criterion and its reliability was evaluated by the reliability criterion.

    Results

    16 components and 113 indicators were extracted from the coding of comments on 8 dimensions of consumption, production, knowledge-based economy, resistance economics, proper management, justice, control and supervision, attracting people's participation.

    Findings

    In addition to providing a model, solutions for NAJA economy in two aspects of reducing costs and increasing revenue in NAJA in the eight dimensions of consumption, production, knowledge-based economy, resistance economics, good management, justice, control and supervision, attracting public participation Prioritization was given based on the criteria of necessity and available facilities for its implementation

    Keywords: NAJA Economics, Supreme Leader, s Economic Statements, Resistance Economics, Knowledge-Based Economics
  • hosein Fath abadi Pages 65-84

    Today, complexity and dynamism are an undeniable part of organizations' environment. The theory of dynamic capabilities, which is presented in order to respond as best as possible to these environmental changes, has found an important place in the literature of strategic management. Although the role of leadership in organizations is receiving more and more attention, few researches have addressed the impact of the role of leaders and their leadership style in advancing the organization's strategies and developing dynamic capabilities. Transformational leadership is known as one of the leadership styles that plays an important role in motivating employees and improving their performance and job satisfaction. Therefore, the current research identifies the impact of transformational leadership style on the development of dynamic capabilities of the organization. Transformational leadership actions allow organizations to improve their performance while competing in a turbulent and unpredictable environment. This research is descriptive-survey type. To collect data, the multi-factor leadership questionnaire of Bernard Bass and Bruce Avolio has been used. To determine the sample size, Morgan's table was used for limited communities and 123 questionnaires were collected from the employees of the organization. Data analysis was done by structural equation method using Lisrel software. The results of this research show that transformational leadership (including the dimensions of rational, emotional motivation, individual preferences and favorable effects of characteristics and behavior) has a positive and significant impact on the development of the organization's dynamic capabilities. Based on this, in order to develop the dynamic capabilities of the organization, it is necessary for the managers of the organizations to pay more attention to the transformational leadership style and to be active and diligent by using appropriate methods to strengthen it in the organization and take more effective steps in this area and take related actions. to do

    Keywords: Dynamic capabilities, antecedents, transformational leadership
  • Javad Madani Pages 85-112

    Knowledge sharing is one of the most important and basic approaches to knowledge management in organizations that has made significant progress and changes in the current era. Police organizations are no exception, and need to organize their knowledge-sharing systems and mechanisms to determine their future development. The purpose of this study is to investigate the important and vital role of knowledge sharing dynamics in the development and evolution of police organizations in the present era (third millennium), which uses the latest model to examine this important issue. The present research is of applied type and investigates the subject using survey research method. The statistical population of the study includes research and academic experts of the police force of the Islamic Republic of Iran who were selected using stratified sampling to answer the research questions. Research findings show that the component of "interpersonal trust" is the most important factor in the dynamics of knowledge sharing in creating development and transformation in police organizations. From the results of the present study, we can point to the important and fundamental role of dynamic components of knowledge sharing in the development and evolution of police organizations that can be effective in transferring and sharing knowledge individually, interpersonal, team, organizational and inter-organizational in police organizations. And affect the motivation of individuals and consequently the dynamics of knowledge sharing.

    Keywords: Knowledge Sharing, Knowledge Management, Organizational Development, Transformation, NAJA
  • Morvarid Shojaei, Mujibi Miklai Touraj, ali mahdizadeh Pages 113-146

    The current research was conducted with the aim of designing a developed performance evaluation model with a balanced scorecard approach in the 110th police station of Greater Tehran. Research method in this research in terms of goal, headquarters; In terms of its nature and method, it is descriptive (survey) and in terms of relationships between variables, it is a correlational study. The statistical population of the research included two groups of people, the first group; Academic faculty members of Islamic Azad Universities and the second group; The deputies, managers, and senior experts of the 110th Tehran Police were selected through snowball and cluster sampling, respectively. The sample size for faculty members was estimated to be 15 people based on data adequacy and 196 people for assistants and managers based on Cochran's formula. In this research, two tools of semi-structured interviews (qualitative data) and researcher-made questionnaires (quantitative data) were used to collect data. The results of the tests showed: First, the components of performance evaluation with a balanced scorecard approach that Included; Financial area, social responsibility area, structural processes area, growth and learning area and customer area in 110 Greater Tehran Police have the highest importance respectively and secondly, these components play an effective role in measuring and estimating the components of sustainable development in 110 Greater Tehran Police. have. Based on this, it can be concluded that by upgrading the areas of performance evaluation in 110 Greater Tehran police, the sustainable development process has been improved and improved.

    Keywords: Performance evaluation, balanced scorecard approach, sustainable development, Police 110, Greater Tehran
  • shahrokh eftekhari, zahra poorzamani Pages 147-184

    The establishment of internal audit in the public sector can, in addition to determining the path and roadmap to achieve a higher level of effective performance, outline the necessary steps for the growth and regular improvement of internal audit activity. Based on this, the main goal of the current research is to provide a model for internal audit in the public sector. In order to achieve the mentioned goal, firstly, the theoretical foundations and background of the researches related to internal audit are extracted and related laws and regulations, study and interview with 16 sub-experts determined the dimensions, components and indicators of the internal audit model, then by asking the opinion of 165 experts and experts along with the application of the fuzzy Delphi method, their consensus was obtained. Finally, based on the consensus of research experts, the model of internal audit functions in Iran's public sector based on 5 dimensions and 14 components was developed. The dimensions and components related to the model are a) the dimension of accountability and financial reporting, including the components of accountability and accountability to the scope of duties; and effective and reliable financial reporting; b) the assurance aspect of processes and operations, including the components of formulating appropriate strategies for full access to information and compliance with the rules, regulations, and rules of carrying out processes; C) The dimension of consulting mechanisms and processes, including continuous and effective relationships with the audit committee, audit independence, and the process improvement suggestion mechanism; t) Internal control evaluation dimension including internal control and risk management, financial and operational supervision and cooperation rules and regulations with regulatory bodies and development of internal audit activities; d) The relationship between the dimensions of internal audit and the reporting of results, including the components of training senior executive and financial managers, creating and developing infrastructure, and preparing and compiling guide packages. The result of this study shows that internal auditors fulfill supervisory responsibilities, improve internal controls. They advise management on risk management policies, ensure that the organization complies with regulations and provides quality financial reporting.

    Keywords: Internal Audit, Public Sector, Delphi-Fuzzy